Bemutatkozás

Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány bemutatkozás

Az Alapítvány tevékenysége
A Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány 2006 áprilisában kezdte meg működését. Az alapítvány célja a település-, térség- és gazdaságfejlesztés. Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. évente 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére, ezt a támogatást öt évre garantálta. Az alapítvány a hazai nukleáris létesítmények környezetében, továbbá a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett településkörben működik, nevezetesen Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy körzetében. A felsorolt térségekben hatvan település található, melyek összlélekszáma 136 ezer fő. Az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, továbbá a közigazgatási területükön működő intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek kaphatnak pályázati úton segítséget mindazon tevékenységükhöz, amelyek az Alapítvány céljaival egyértelműen összhangban állnak.  A Kuratórium a 2009. március 12-i ülésén elfogadta az ez évi pályázati felhívást, amelyben az elmúlt évek tapasztalatait, valamint a világgazdaságban kialakult recessziót is figyelembe véve jól átlátható, egyszerűen kezelhető, transzparens rendszert fogalmaztak meg. Az ebben felállított prioritások kiemelten gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, települések összefogását, valamint a turisztikai vonzerő fejlesztését elősegítő, ill. környezetvédelmi programokra terjednek ki. Az alapítvány az európai uniós forrásokból magyar társfinanszírozás mellett támogatott operatív programok pályázataiban való részvételt is támogatni kívánja. A támogatás lehetséges formája a pályázatokhoz szükséges önrész meghatározott részének biztosítása. Ezen prioritásokat külön is megfogalmazták az önkormányzatok, azok társulásai, intézmények, közhasznú szervezetek, civilszervezetek, egyesületek és gazdálkodó szervezetek számára.

A pályázati felhívás a pályázók teljes köre számára lehetőséget biztosít az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok valamint az alapítvány támogatásával megvalósuló "Akadálymentesítések megvalósításának támogatása a Duna-Mecsek Alapítvány által érintett települések területén" tárgyú pályázat előkészítési költségeinek finanszírozására. Az alapítvány ez évben lehetőséget biztosít a kis közösségek energiaracionalizálási tevékenységének támogatására is.

A támogatások összegének nagyságát és a támogatások mértékét a szakmai szempontok messzemenő figyelembevételével fogalmazták meg, összhangban a rendelkezésre álló forrásokkal és a várható igényekkel.


Az alapítvány tevékenysége által érintett települések

 • a. Paks és környéke (Tolna megye):
  • Bölcske, Dunaszentgyörgy, Fadd, Gerjen, Györköny, Madocsa, Nagydorog, Paks, Pusztahencse, Tengelic
 • b. Kalocsa és környéke (Bács-Kiskun megye):
  • Bátya, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Foktő, Géderlak, Kalocsa, Ordas, Uszód.
 • c. Bátaapáti és környéke:
  • (Tolna megye): Alsónána, Alsónyék, Bátaapáti, Bátaszék, Bonyhád, Cikó, Decs, Grábóc, Mórágy, Mőcsény, Sárpilis, Szálka, Várdomb.
   (Baranya megye): Apátvarasd, Erdősmecske, Feked, Geresdlak, Hidas, Himesháza, Lovászhetény, Mecseknádasd, Ófalu, Palotabozsok, Szebény, Szűr, Véménd.
 • d. Boda és környéke (Baranya megye):
  • Bakonya, Bükkösd, Boda, Cserdi, Cserkút, Helesfa, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótöttös.
 • e. Püspökszilágy és környéke (Pest megye):
  • Galgamácsa, Kisnémedi, Őrbottyán, Püspökszilágy, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu